Yleinen

Työuupumuksen ei tarvitse olla pysyvä tila

Ajanpuu uusi alku, työnohjaus ja yönohjaus työuupumuksen hoito

Työuupumuksen sanotaan olevan tila, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa siitä, että omat henkisen tai fyysisen jaksamisen rajat on toistuvasti ylitetty. Työuupumuksen voi erottaa masennuksesta se, että työuupujalla on usein halu korjautua nopeasti ja päästä takaisin työelämään. Työuupumukseen voivat vaikuttaa niin ulkoiset kuin sisäisetkin tekijät, vaan yhteistä uupumukselle on se, että tekijöitä on yleensä monta. Jokaisen tarina on kuitenkin erilainen ja siksi parantumisessa on myös olennaista löytää omat askeleet.

Tapaan ihmisiä, joilla keho on kipeytynyt ja mieli ylivirittynyt

Tapaan kehoterapeutin työssäni paljon työuupuneita. Tapaan ihmisiä, joilla keho on kipeytynyt jännityksestä ja mieli on joko hidastunut tai toisinaan ylivirittynyt. Viikoittaisiksi oireiksi on ilmaantunut päänsärkyjä, väsymystä, uniongelmia, passiivisuutta ja mielialan laskua. Tilanteeseen toivotaan pikaista apua ja tilannetta on vaikea myöntää. Kuulen paljon tarinoita siitä, miten tilanne varmaan ihan kohta helpottaa ja sitten näen, että kertoja ei enää itsekään usko sanomaansa. Välillä näen, miten sanoja itsekin murtuu sanojensa alla ja tuo lause on vain sellainen viimeinen oljenkorsi. Se vain pitää sanoa.

Viimeinen ”silakka” upotti koko veneen

Saatatte muistaa tarinan ja sanonnan -viimeinen silakka saaliissa. Se onkin yksi minun lempi sanonnoistani. Se siis kuvaa sitä, miten vene on jo silakoita täynnä, vaan vielä pitää nostaa se yksi viaton sintti, joka sitten painollaan upottaa koko veneen. Tämä kuvaa hyvin työuupumusta. Me jaksamme nostaa aika monta silakkaa ja kestämme monen monta sinttiä. Jossain kohtaa olemme vielä sen verran kunnossa, että ymmärrämme, että vene alkaa jo keikkua ja laitakin hörppii välillä vettä. Tämä ei kuitenkaan saa meitä luopumaan saalistamme, vaan luotamme siihen, että vene kestää kyllä tuon yhden sintin. Sitten sintti nostetaan siihen pinon päälle ja koko vene lähtee uppoamaan.

Lienee sanomattakin selvää, että ei vika ollut tuossa viimeisessä sintissä. Katastrofi syntyi siitä, että tämä tarinan kalastaja ei osannut lopettaa. Hän ei pysähtynyt arvioimaan tilannetta, eikä enää pohtinut, mitä varten hän oli siihen edes tullut. Hän vain jatkoi, koska se oli alussa ollut kivaa ja kaikki oli sujunut mukavasti. Työ palkitsi ja hänestä oli tullut siinä hyvä. Sitten vauhdin hurma vei mukanaan, eikä oman mielen varoituksia enää kuunneltu. Tässä tarinassa vene voi edustaa myös omaa terveyttä ja hyvinvointia. Vene nitisi ja natisi sekä hörppi vettä. Siitä huolimatta jokin sai keskittymään siihen seuraavaan saaliiseen niin kovin, että nitinöitä ja natinoita ei ollut aikaa kuunnella. Vene kyllä varoitti ensin ja sitten vasta upposi.   

Työuupumuksesta toipuminen on prosessi

Tämä tarina ei kerro sitä, kuinka kauan kesti, että kalastaja sai uuden veneen tai milloin hän uskalsi lähteä uudelleen kaloja pyytämään. Omista asiakkaistani tiedän sen, että uupumus on usein vieraillut jo ennenkin. Se on näyttäytynyt ja pyörähtänyt paikalla, mutta se on vielä aika helposti laantunut. Sen voittamiseksi on tehty jotain tekoja ja jotain muutoksia. Muutokset ovat mielessä kirkkaina hetken ja sitten hiljalleen kalastus taas alkaa. En tiedä ketään, joka haluaisi olla uupunut tai ketään, joka olisi halunnut väsyttää oman kehonsa niin äärimmilleen, että muutos on lopulta välttämätön. Näin se tarina kuitenkin usein menee, koska pieni keikkuminen ei saa meitä vielä muuttamaan kurssiamme. Olemme usein niin kiinni tavoissamme, ettemme haluaisi muuttaa edes niitä tapoja, jotka ovat meille vahingollisia. Totumme niin helposti vallitsevaan tilaan, että olemme valmiita jatkamaan kalojen nostamista rutiininomaisesti.

Työuupumuksen ei tarvitse olla lopullinen tila

Työuupumuksen ei kuitenkaan tarvitse olla lopullinen tai pysyvä tila. Tämän olen ymmärtänyt ihan vastikään ja kokenut suurta voiton riemua siitä, miten omakin pettymykseni on kääntynyt iloksi ja oivallukseksi. Työuupumus voi olla kova pala, mutta se voi myös olla jotain, jota tarvitaan, että kurssi vaihtuu. Uupumus voi herättää huomaamaan mielen hyvinvoinnin tai se voi herättää huomaamaan kehon hyvinvoinnin. Se voi myös herättää huomaamaan, että me toimimme kehää kiertäen kummallisten vaatimusten ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Lohdullista tässä on se, että se tila voi todellakin muuttua. Siihen voi kulua hetki aikaa ja se saattaa tarvita tekoja sekä ajatusmallin muutosta. Se muutos on kuitenkin kaiken sen arvoista ja siitä voi syntyä ihan jotain uutta. Jotain sellaista, josta ei vielä osaa edes unelmoida. Paraneminen ja tilanteen muuttaminen edellyttää tilanteen tunnistamista ja kohtaamista. Paranemista ei voi kuitenkaan suorittaa, eikä pakottaa ja kenties minä voinkin olla sinulle avuksi, jos haluat löytää pitkäkestoisiä paranemisen ja työssäjaksamisen avaimia elämääsi.

Tervetuloa lisäämään työhyvinvointia ja työssäjaksamista

Paras tapa hoitaa uupumusta on ennaltaehkäistä se hyvissä ajoin. Kannattaa siis varata aikaa jo ennen veneen uppoamista. Jos vene on jo päässyt keikahtamaan, niin tukea on saatavilla siihenkin. Ajanpuun ohjaukseen yhdistyy kehon ja mielen hyvinvointi ja omalle muutospolullesi voit lähteä esimerkiksi Ajanpuun Coaching ja työnohjauksessa tai hoitaa kehoa ja mieltä Palautumisen avaimet -hoidossa. Kysy lisää tai varaa aika [email protected] tai 0400 169 260.

Yksilöohjauksen lisäksi, toimin myös organisaatiovalmennuksia tekevässä Johda hyvinvointia tiimissä Health and Wealth coachina. Yhteystiedot www.johdahyvinvointia.fi tai [email protected]

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *